Woning gekocht? Kies je voor uitbouw of aanbouw?

Wanneer je een woning hebt gekocht is het mogelijk om deze woning uit te breiden door middel van een aanbouw of uitbouw. Veel mensen denken dat een uitbouw hetzelfde is als een aanbouw. Dit is echter niet het geval. Er zitten duidelijke verschillen tussen een aanbouw en een uitbouw. Ben je benieuwd wat de verschillen zijn en waarvoor je het beste kunt kiezen? Lees daarover meer in deze blog. 

Aanbouw

Bij het bouwen van een aanbouw, wordt er een nieuwe constructie aan de woning vastgemaakt. In dit geval wordt er geen uitbreiding van de bestaande woning gerealiseerd, er komt een nieuwe ruimte bij. Het is wel mogelijk om er een deur in te plaatsen, zodat je vanuit huis de aanbouw in kunt lopen. Vaak wordt gezegd dat een aanbouw duurder is dan een uitbouw. Dit is echter niet het geval. De prijs van een uitbouw en een aanbouw ligt niet ver van elkaar af. Het materiaal wat je gebruikt kan wel verschil maken in prijs.

Uitbouw

Een aanbouw is een geheel nieuwe constructie aan de woning. Een uitbouw is een uitbreiding van de bestaande constructie. In dit geval wordt bijvoorbeeld de keuken of woonkamer uitgebreid. De huidige leefruimte wordt uitgebreid in welke vorm dan ook. Bij een uitbouw wordt de gevel doorbroken om het tot één groot geheel te maken. Er wordt in dit geval geen nieuwe constructie aan de woning vastgemaakt. 

De beste keus

Een aanbouw is net iets duurder dan een uitbouw. De prijsverschillen zijn echter niet heel groot. Ook moet je voor beide constructies rekening houden met bepaalde vergunningen en natuurlijk met de buren. De verschillen tussen een aanbouw en uitbouw zijn dus niet groot. De meeste mensen kiezen voor een uitbouw als ze hun huidige leefruimte willen vergroten. Dit is dus een goede keuze als je bijvoorbeeld je keuken wilt uitbreiden. Mensen kiezen voor een aanbouw als ze er een extra ruimte bij willen hebben die is gescheiden van de rest. In dit geval heb je er dus een extra plekje bij die is gescheiden van de huidige leefruimte. 

 

Ben je opzoek naar een vakman die jou het best kan helpen? Neem dan een kijkje op deze website: https://www.de10beste.nl/